Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies

Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%
    41,20 złCena
    Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%
      36,90 złCena
      Dominikana Barahona AA - ARABICA 100%
        45,90 złCena
        Kolumbia Excelso - ARABICA 100%Kolumbia Excelso - ARABICA 100%
          36,90 złCena
          Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%
            50,00 złCena
            Zestaw Kawowe TrioZestaw Kawowe Trio
              86,00 złCena
              Kenya AA - ARABICA 100%Kenya AA - ARABICA 100%
                44,90 złCena
                PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%
                  52,00 złCena
                  Espresso Rock & RollEspresso Rock & Roll
                    39,50 złCena
                    Tanzania AA - ARABICA 100%Tanzania AA - ARABICA 100%
                      38,00 złCena
                      Dlaczego pijesz kiepską kawę...?

                      Dlaczego pijesz kiepską kawę...?

                      “W socjologii nawyk oznacza rutynowe, pozbawione refleksji działanie społeczne.”

                      Nawyk, przyzwyczajenie jest przyczyną przez, którą nadal pijcie kiepską kawę!

                      Czy zastanawialiście się kiedyś co znajduje się w saszetce zwykłej marketowej herbaty albo co pijemy zaparzając co rano filiżankę kawy kupionej z półki marketowej? 

                      Pewnie większość z nas przy wyborze tego rodzaju asortymentu bierze pod uwagę przede wszystkim niską cenę, a nie jakość no bo przecież kawa to kawa a “od herbaty się rdzewieje” :)

                      Nasze nawyki żywieniowe powoli się jednak zmieniają i to bardzo dobrze bo staliśmy się bardziej wymagający i coraz więcej osób nie da już sobie wmówić, że ładne jabłko jest zdrowsze od tego wyglądającego mniej atrakcyjnie. Niestety jednak jeszcze wielu z nas nadal nie zdaje sobie sprawy z tego, że to jak żyjemy, czym się odżywiamy i co pijemy ma ogromny wpływ na nasze życie, a przede wszystkim zdrowie. 

                      Dlatego właśnie chciałabym Was zachęcić do zmiany swoich nawyków, powiedzieć Wam dlaczego warto pić kawę tą prawdziwą, świeżą, inną niż tą z półki marketowej. 

                      Co tak naprawdę kryje się pod określeniem “dobra kawa”?

                      Każdy pod tym pojęciem rozumie coś innego, większość z nas powie, że ta kawa po prostu mu smakuje, ale ile razy po zjedzeniu czegoś smacznego źle się czuliście? Dlaczego przepyszny fast food cieszy się tak ogromną popularnością, choć każdy z nas zdaje sobie sprawę z jego wątpliwych wartości odżywczych?

                      Tak samo jest z kawą, ładne opakowanie i znana marka nie gwarantuje, że to co pijecie codziennie o poranku jest faktycznie kawą najwyższej jakości. Oczywiście smak kawy jest istotny ale to w jaki sposób kawa trafiła do Waszej filiżanki jest nie mniej ważne.

                      Czy trzeba się znać żeby wybrać dla siebie właściwą kawę?

                      Nuty smakowe świeżej kawy są bardzo subtelne i przez każdego inaczej wyczuwalne, dlatego każdy może w takiej kawie wyczuć inny jej smak oraz intensywność w zależności od swoich indywidualnych predyspozycji. Poznawanie różnych smaków i szukanie tego najbardziej zbliżonego do swoich upodobań, jest procesem niebywale przyjemnym. To tak jak przyprawianie ulubionego dania w celu osiągnięcia idealnego efektu.

                      Zarówno Palarnia kawy jak i same sklep, które oferują kawę - również te internetowe, powinien być przygotowany tak, aby pomóc Wam wybrać w prosty sposób kawę, która spełnia Wasze oczekiwania. Kupowanie kawy w ciemno może faktycznie skończyć się niesmakiem dlatego bez wahania korzystajcie z opcji kategoryzacji i określania cech kawy jaka Was interesuje. Idealnym przykładem zastosowania takiej kategoryzacji w sklepie internetowym jest www.wytworniakawy.pl, gdzie korzystając z opcji wyboru możecie w łatwy i intuicyjny sposób wyszukać dla Siebie najodpowiedniejszą kawę.

                      Uprawy kaw

                      Rzemieślnicze palarnie kaw pozyskują ziarna z mniejszych plantacji, które zapewniają najlepszą jakość ziaren kawy.

                      Bardzo istotnym aspektem jest na jakich wysokościach, prowadzone są uprawy kawowca. Małe rodzinne palarnie kawy w tym również Wytwórnia Kawy wypalające kawę metodą rzemieślniczą, korzystają z plantacji położonych na wysokościach 1000-1500 m n.p.m. Na tych wysokościach krzewy kawowca dojrzewają w swoim naturalnym rytmie, a klimat w którym wzrastają jest dla nich bardziej przyjazny.

                      Z takich plantacji ziarna kawy zbierane są ręcznie dzięki temu można je właściwie wyselekcjonować.

                      Kawy marketowe to przemysł nastawiony na ilość, dlatego koszt pozyskania surowca jest mocno ograniczony. Ma to bezpośredni wpływ na to w jaki sposób takie przemysłowe plantacje prowadzą swoje uprawy. Wykorzystuje się do tego nawozy przyspieszające wzrost krzewów kawowca oraz chemie w celu ich ochrony.

                      Ziarna do produkcji przemysłowej znajdują się na plantacjach położonych nisko ze względu na masowy sposób ich zbierania.

                      Kawa palona metodą rzemieślniczą 

                      Palenie rzemieślnicze kawy to tak naprawdę sekwencja kolejnych czynności, które konsekwentnie wykonywane doprowadzają do uzyskania kawy o wyjątkowym ale powtarzalnym smaku i aromacie. Ziarna kawy wypalane są w klasycznych bębnowych piecach z należytą dbałością o każdy szczegół od zasypu po kolejne fazy wypalania i chłodzenia. 

                      Kawy marketowe/przemysłowe wypalane są w wysokiej temperaturze, która na pewno nie służy ziarnom, tracą one przy tym swoje właściwości. Wypalane ziarna nie zawsze są dojrzałe i bywają często uszkodzone, więc już od początku nie nadają się do wypału. Kawę tak wypaloną łatwo rozpoznać po ciemnym kolorze ziaren oraz goryczkowym i kwaśnym smaku.

                      Dystrybucja

                      Kawy palone i sprzedawane na świeżo wypalane są pod konkretne zamówienie lub leżakują maksymalnie od kilku do kilkunastu dni zanim trafią bezpośrednio do klienta. Zachowują dzięki temu wszystkie swoje walory smakowe i aromat, który czuć w całym domu :)

                      Kawa przeznaczona do obrotu na przemysłową skalę zanim trafi do klienta pokonuje długą drogę nawet kilku miesięczną. Zanim trafi do Twojego koszyka zakupowego może minąć nawet kilka lat!

                      Powodów dla których warto pić świeżą kawę jest jeszcze o wiele więcej. Zachęca Was do czytania innych artykułów na moim blogu, z których dowiecie się o niesamowitych właściwościach świeżej, prawdziwej kawy.

                      Dbajcie o Siebie i pijcie “dobrą” kawę :)

                      KENYA AA BRAZYLIA YELLOW BURBON DOMINIKANA BARAHONA AA
                      Kena AA Brazylia Yellow Burbon Dominikana Barahona

                        Zostaw wiadomość