Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%





Opis
Kawa Nikaragua nazywana ziarnem słoniowym
Nikaragua Maragogype to kawa z Ameryki Środkowej. Jej niezwykłą cechą jest to, że posiada ona nietypowo duże ziarna, które potrafią być nawet do 40% większe od zwykłej arabiki, dlatego nazywana jest również ziarnem słoniowym “elephant”
Plantacje tego kawowca usytuowane są wysoko, a gleba bogata w minerały i sprzyjający klimat korzystnie wpływają na ich uprawę.
Kawa ekologiczna bez żadnych środków chemicznych
Na plantacjach celowo sadzi się drzewa między krzaczkami kawy, by miały one schronienie przed nadmiernym słońcem i wiatrem. Dodatkowym atutem jest to, że przy jej uprawie nie używa się żadnych środków chemicznych.
Wisienki po zerwaniu z drzewek są obrabiane metodą na mokro.
Łagodna słodkawa nuta smakowa
Nikaragua jest kawą łagodną z niską kwasowością i o średniej mocy. W smaku jest słodkawa, można w niej wyczuć nuty karmelu, czekolady oraz migdałów.
Jeśli szukasz wysokiej klasy kawy o wyjątkowym i wyszukanym smaku to dobrze trafiłeś. Kawa Nikaragua Maragogype jest uznawana jako kawa specjality.
Dodatkowe informacje
Rodzaj | Ziarnista |
Kwasowość | 3/5 |
Moc | 2/5 |
Sposób palenia | Ciemno palona |
Gatunek | Arabica 100% |
Kraj pochodzenia | Nikaragua |
Kontynent pochodzenia | Ameryka Środkowa |