keyboard_arrow_rightkeyboard_arrow_left
Dwa razy więcej kofeiny niż w ziarnach Arabiki. Kawa Indie Cherry z nutą czekolady i małą kwasowością polecana do espresso.
Rodzaj: Ziarnista
Gatunek: Robusta 100%
Moc: Intensywna (5/5), Kwasowość: Niska (1/5)
Sposób palenia: Ciemno palona
Indie Cherry to zdecydowanie najlepsza kawa indyjska. Kraj, który tak oszałamia swą różnorodnością, bez wątpienia oszałamia również smakiem i aromatem swych kaw, a warunki klimatyczne które tam panują są idealne do uprawy kawowców.
Czując smak tej kawy, od razu oczami wyobraźni przeniesiesz się między indyjskie lasy tropikalne z palmami i bambusami, czując w ustach smak Pacyfiku...
W Indiach kawowce są uprawiane na południowych krańcach kraju, na niższych wysokościach i równinach. Drzewka nie są wystawione bezpośrednio na działanie promieni słonecznych tylko chowają się w cieniu wchłaniając aromaty przypraw takich jak cynamon, goździki, kardamon czy gałka muszkatołowa, obok których rosną.
Zbiory owoców przypadają na miesiące styczeń-marzec i są obrabiane metodą suchą.
Proponowana przez nas kawa charakteryzuje się łagodną kwasowością z nieco ostrzejszym aromatem i pikantniejszym smakiem, w którym wyczujesz również nutę czekolady, a po napiciu się jej pozostawi intrygujący posmak.
INDIE CHERRY to 100% robusty która dzięki temu, że ma dwa razy więcej kofeiny niż arabica, idealnie nadaję się do espresso dając mocny napar.
Data sheet
Żona lubi mocną i mało kwaśną kawę. Ja nie lubię mocnej i bałem się, że nie da się tego pić. Ale nie jest taka straszna ;) To naprawdę fajna kawa zarówno dla tych mocarzy jak i delikatnie pijących, jak ja :D Fajny smak i niesamowity zapach. Polecam!
goździk i kardamon
uwielbiam takie przyprawy w dobrej kawie. W kawie Indie Cherry wyczuwa się je zaraz po otwarciu opakowania oraz po zaparzeniu. Nie trzeba dodawać osobno. Sama przyjemność.