Robusta - kawa o wysokiej zawartości kofeiny
Robusta (Coffea Canephora) - kawa idealnie sprawdza się w połączeniu z Arabicą. W mieszankach kaw robusta jest wzmacniaczem intensywności kawy z uwagi na dużą zawartość kofeiny. Kawa Robusta to gatunek kawy uznawany za mniej szlachetny od Arabici ale dla wielu jest to kawa numer 1, idealna do espresso. o intensywnym goryczkowym smaku. Ziarno Robusty zawiera (2,7%) ofeiny, prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabici (1,5%).
Robustę można określić jako gorzko-czekoladowy zastrzyk energii.
Jest 3 produktów.
Jaką kawę wybrać?
Pewnie często zadajecie sobie to pytanie. Dla tych jeszcze nie niezdecydowanych w kilku słowach opowiem o gatunku kawy jaką jest robusta.
Porównanie ziaren kawy raczej nie zagości w tym opisie :) Jeśli szukasz mocnego porannego przebudzenia to robusta lub mieszkanki z dużą jej zawartością będą idealnym rozwiązaniem. W świecie kawy robusta nie jest zazwyczaj pierwszy wyborem ale dla osób których wysoka zawartość kofeiny oraz gorzkawy wyrafinowany smak nie przeraża, będzie godnym polecenia wyborem. Robusta ma zapewne wielu przeciwników ale przecież o gustach się nie dyskutuje. W naszej ofercie znajdziecie robustę w czystej postaci
Kawa Indie Cherry AA - 100% Robusty, lekka kwasowość z nutą czekolady, idealna do esresso i pikantniejszych naparów kawy
Breakfast Blend, Arabica 55%, Robusta 45% - jest to mocna kawa ale o wyważonym, przyjemnym smaku i aromacie, polecana do espresso