Nie samą Arabicą żyje człowiek
ROBUSTA - NIE SAMĄ ARABICĄ ŻYJE CZŁOWIEK
Kofeinowy mocarz z pełną odpowiedzialnością tak można nazwać ten gatunek kawy. Robusta zawiera nawet do dwóch razy więcej kofeiny (około 2,7% w ziarnie) niż Arabica. Robusta (coffea canephora) nazywana również kawą kongijską wywodzi się z Afryki ale uprawiana jest również w innych regionach świata jak Brazylia czy Wietnam. Ziarna robusty są mniejsze niż ziarna arabiki. Najbardziej znany gatunek kawy to oczywiście Arabica, ponieważ robusta najczęściej spotkana jest w mieszankach kaw. Najwyższej jakości ziarna kawy robusty nazywane są Fine co jest odpowiednikiem Speciality arabica. Filiżanka kawy ze świeżo zmieniolną robustą lub mieszankną robusty i arabici jest idealnym zastrzykiem energii.
IDEALNA DO ESSPRESSO
Robusta jest kawą o bardzo intensywnym smaku z lekką goryczką określana nawet jako gorzka ziemista. Nie ma tak rozwiniętych bukietów aromatycznych i nut smakowych jak Arabica. Z tego względu bardzo idealnie nadaje się do mieszanek z których przygotowywane jest espresso. Smak kawy robusta określany jest równie jako gorzko-czekoladowy. Zawartość kofeiny w tym gatunku kawy na pewno nie będzie idealny dla każdego. Większość z nas woli jednak bardziej wyważone i delikatne rodzaje kaw ale dla wielbicieli espresso robusta jest punktem obowiązkowym.
CENA KAWY, UPRAWA ROBUSTY
30% światowej produkcji kawy to właśnie Robusta. Cena Robusty jest niższa od Arabici ze względu na to że uprawa tego gatunku jest mniej wymagająca. Robusta jest bardziej odporna na choroby i działania szkodników co pozwala na utrzymywanie mniejszych pól uprawnych. Robusta to kawa uprawiana już od 200m n.p.m.
IDEALNY SMAK KAWY ROBUSTY
Idealnie zrównoważoną mieszankę Robusty z dużą zawartością kofeiny znajdziecie w mieszankach:
100% ROBUSTY
Pozycja dla wytrawnych kawoszy to Indie Cherry AA - ROBUSTA