Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies

Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%
    41,20 złCena
    Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%
      36,90 złCena
      Dominikana Barahona AA - ARABICA 100%
        45,90 złCena
        Kolumbia Excelso - ARABICA 100%Kolumbia Excelso - ARABICA 100%
          36,90 złCena
          Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%
            50,00 złCena
            Zestaw Kawowe TrioZestaw Kawowe Trio
              86,00 złCena
              Kenya AA - ARABICA 100%Kenya AA - ARABICA 100%
                44,90 złCena
                PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%
                  52,00 złCena
                  Espresso Rock & RollEspresso Rock & Roll
                    39,50 złCena
                    Tanzania AA - ARABICA 100%Tanzania AA - ARABICA 100%
                      38,00 złCena
                      Herbaciany zawrót głowy

                      Herbaciany zawrót głowy

                      Za co kochamy herbatę?

                      Herbata i kawa to najpopularniejsze napoje jakie znamy. Dzielimy się na miłośników jednych bądź drugich. Choć świadomość jakości kawy jaką wybieramy jest zauważalnie coraz wyższa,  czy tak samo jest z herbatą w naszym kraju? Niestety z tym bywa różnie… 

                      Większość z nas cały czas sięga po pseudo herbaty z marketowych półek i choć ich cena jest atrakcyjna, to czy na pewno pijemy napój z etykiety opakowania? Biorąc pod uwagę skład na pewno TAK, ale nazwa również zobowiązuje :)

                      Dla wielu “sklepowa” wersja herbaty będzie wystarczająca i nie będziemy przekonywać nikogo na siłę jednak jeśli szukacie prawdziwych smaków herbat, zapraszamy do dalszej części naszego bloga.

                      Nie ma jednej właściwej odpowiedzi, która herbata jest najlepsza bo każdy może szukać innych walorów smakowych, aromatów, właściwości zdrowotnych, itd. Sięgając po herbatę wielu zadaje sobie jedno z pytań:

                      • co herbata zawiera?
                      • co herbata daje? 
                      • co herbata symbolizuje?
                      • która herbata pobudza?
                      • które herbaty odchudzają?
                      • jak herbata wpływa na organizm?
                      • która herbata obniża cukier?
                      • która herbata podnosi ciśnienie?

                      i wiele wiele innych.

                      Chociażby z tego właśnie powodu, czyli poszukiwania odpowiednich właściwości herbaty warto sięgnąć po napój z przysłowiowej wyższej półki. 

                      Nie każdy zdaje sobie sprawę jak wiele jest odmian herbat i jak wiele wspaniałych właściwości one posiadają. 

                      Na półce marketowej najczęściej spotkamy herbatę nisko gatunkową, gdzie w torebeczki do zaparzenia pakowane są tak naprawdę resztki wysuszonych liści herbat, natomiast naturalną i wartościową herbatę mającą dobroczynny wpływ na nasz organizm i samopoczucie przy której możemy czerpać czystą przyjemność z jej picia, należy szukać w miejscach które tą naturalnością i jakością firmują w sposób rzetelny swój asortyment. 

                      Trochę historii herbaty

                      Kultura picia herbaty kojarzy się przede wszystkim z Chinami i Japonią. Za jej ojczyznę uznaje się jednak Chiny, a jak została odkryta? Legenda głosi, że Cesarzowi Shen Nung liść herbaty przez przypadek wpadł do wrzątku, a napar jaki z tego powstał bardzo zasmakował Cesarzowi – co dało początek naszej herbacie.

                      Do Europy trafiła z Japoni dzięki holenderskim handlarzom (najpierw jednak ok.100 lat wcześniej zdążyła dotrzeć do Rosji).

                      Najbardziej w herbacie zakochali się Anglicy, kto z nas nie zna herbacianego rytuału „five o’clock”? Zwyczaj ten najprawdopodobniej zapoczątkowała księżna Anna Bedford, która głodna kazała sobie przynosić do komnaty między posiłkami herbatę z drobnymi przekąskami. W tamtych czasach jadało się tylko 3 posiłki w ciągu dnia: śniadanie, lunch i kolacje. Jednak przez długie przerwy między posiłkami księżna najzwyczajniej w świecie stawała się głodna, więc kazała służbie codziennie ok. godziny piątej przynosić sobie potajemnie owe przekąski z herbatą. A czemu potajemnie? Otóż nie wypadało osobie z jej pozycją podjadać między posiłkami. Jednak gdy prawda wyszła na jaw okazało się, że zwyczaj księżnej Anny przypadł wszystkim do gustu, a przyjaciółki Księżnej stwierdziły że to wspaniały pretekst do miłych spotkań towarzyskich. W XIX wieku Anglicy zajęli się uprawą herbat na szeroką skalę.

                      Do Polski herbata dotarła 1664 roku z Francji, ale zwyczaj jej picia rozpowszechnił się dopiero w kolejnym wieku, wcześniej traktowana była jako ziele lecznicze.

                      Właściwości herbat

                      Trochę historii poznaliśmy, a jak herbata wpływa na nasz organizm?

                      • pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu 
                      • zmniejsza ryzyko miażdżycy
                      • pomaga w dolegliwościach przy zapaleniu jelit. Czarna herbata ma korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, hamując rozwój bakterii patogennych. Mocna i gorzka jest bogata w garbniki działające ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit, co pomaga podczas biegunek, zatruć, bólu brzucha i innych zaburzeń trawiennych
                      • utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi
                      • oprócz olejków eterycznych czy witamin (A, C, B1, B2, K, PP) posiada również przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed wieloma chorobami
                      • zapobiega stresowi i wspomaga metabolizm
                      • zielona herbata ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe - łagodząc stany zapalne, przyspieszając gojenie się ran oraz zmniejszając obrzęki
                      • herbata biała zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i wzmacnia układ krwionośny

                      To tylko garść bogactw jakie posiada herbata. Każdy jej rodzaj ma swoje odpowiednie właściwości lecznicze. Oczywiście nie możemy też zapomnieć o starej metodzie naszych babć czyli okłady na podrażnione, opuchnięte  oczy. 

                      W świecie herbat odmiany białe i zielone uznawane są za najbogatsze w smaku, aromacie i właściwościach. W przemyśle kosmetycznym jest mnóstwo produktów na ich bazie, zwłaszcza na bazie herbaty zielonej. Są to przede wszystkim toniki, balsamy nawilżające, preparaty do włosów, żele pod prysznic oraz kremy. Ekstrakt z zielonej herbaty jest również wykorzystywany w perfumach przez jej świeży, lekki i orzeźwiający zapach.

                      Mam nadzieję, że tym artykułem wprowadziliśmy Was choć trochę w Świat Herbat pokazując co możemy czerpać pijąc ją oraz jak wiele właściwości i form herbata przyjmuje. Jak widać, nie jest to tylko tak bardzo wszystkim znana czarna mocna.

                      Podstawowy podział herbat:

                      • herbata czarna – jest to herbata mocno przetworzona, dająca liście o czarnym kolorze. Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, oksydacji - czyli utleniania i suszenia

                      Polecamy herbatę czarną 

                      • herbata zielona – powstaje z liści, w których wcześniej zatrzymano proces utleniania by zachować jej kolor. Po prawidłowym zaparzeniu ma mniej intensywny smak niż herbata czarna
                      • herbata czerwona – należy do grupy herbat pół fermentowanych, czyli proces fermentacji jest przerywany wcześniej - kiedy końcówki liści nabierają lekko czerwonego zabarwienia. Reguluje ona gospodarkę tłuszczową w organizmie i jest chętnie włączana do diety odchudzającej.

                      Herbata Pu Erh - Xiao Qing Gan. Herbata w skórce mandarynki to propozycja dla koneserów tego rodzaju herbat

                      • herbata biała – przetwarzanie jest tu minimalne, liście specjalnie nie są poddawane procesowi oksydacji, przechodzą one przez proces więdnięcia (też nie zawsze) i suszenia. Herbata po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Powstaje głównie z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć - jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty, charakteryzuje się delikatnym lekko kwiatowym aromatem. Jej wielkim atutem jest to, że nie barwi zębów.
                      • herbata żółta – obecnie najrzadziej produkowany typ herbaty.  Uznawana jest za prawdziwy rarytas, w fazie początkowej zbliżona jest do procesu wytwarzania herbaty zielonej, ale kończy się fermentacją liści w gorącym i wilgotnym środowisku. W smaku jest delikatna i aromatyczna
                      • herbata olong (od chińskiej nazwy wulong, czyli „czarny smok) nazywana jest też niebieską lub turkusową. Liście po zbiorach poddaje się więdnięciu i wytrząsaniu, a następnie przeprowadza się ich fermentację, która na pewnym etapie zostaje przerwana zaliczając ją do herbat pół fermentowanych
                      • herbata kwitnąca – jest to herbata zielona, której liście są ręcznie zawijane z różnego rodzaju suszonymi kwiatami – kwiatami lilii, amarantu czy jaśminu. Wymaga to prawdziwego talentu artystycznego. Po zaparzeniu otwierają się zachwycając nas swoim wyszukanym i nietuzinkowym wyglądem, dlatego idealnie nadaje się na prezent

                      Zielona herbata w wyjątkowej formie herbaty kwitnącej 

                      O innych odmianach herbat m.in. herbaty z konopii, które również posiadają mnóstwo ciekawych i prozdrowotnych właściwości opowiemy Wam w kolejnych ciekawostkach opisujących świat herbat.

                      Zapraszamy już teraz do świata herbat konopnych

                      Warto również pamiętać, że co roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty, który przypada 21 maja. Nieoficjalną datą jest również 15 grudnia, więc możemy cieszyć się podwójnym herbacianym  szaleństwem.

                        Zostaw wiadomość