Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies

Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%
    41,20 złCena
    Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%
      36,90 złCena
      Dominikana Barahona AA - ARABICA 100%
        45,90 złCena
        Kolumbia Excelso - ARABICA 100%Kolumbia Excelso - ARABICA 100%
          36,90 złCena
          Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%
            50,00 złCena
            Zestaw Kawowe TrioZestaw Kawowe Trio
              86,00 złCena
              Kenya AA - ARABICA 100%Kenya AA - ARABICA 100%
                44,90 złCena
                PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%
                  52,00 złCena
                  Espresso Rock & RollEspresso Rock & Roll
                    39,50 złCena
                    Zestaw ProseccoZestaw Prosecco
                      145,00 złCena
                      Święta Wielkanocne: Tradycje, Radość i Smak

                      Święta Wielkanocne: Tradycje, Radość i Smak

                      Tradycje, Radość i Smak

                      Witajcie serdecznie, drodzy czytelnicy! Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, niosąc ze sobą bogactwo tradycji, które kształtują naszą kulturę i wspólnotę. To czas, który inspiruje do spotkań w rodzinnej atmosferze, dzielenia się radością i oczywiście, delektowania się wyśmienitymi potrawami.

                      Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów świąt wielkanocnych są oczywiście świąteczne potrawy. Wśród nich królują mazurki, serniki, jajka malowane i wiele innych, które cieszą nasze brzuchy. 

                      Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami jednym z najbardziej klasycznych przepisów na mazurek wielkanocny. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która od lat gości na polskich stołach, przynosząc ze sobą smak tradycji.

                      Tradycyjny Mazurek Wielkanocny:

                      Czas przygotowania: 30 minut

                      Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina

                      Czas pieczenia spodu: 20 minut

                      Liczba porcji: forma 24 x 34

                      Czas pieczenia ciasta kruchego: 20 minut

                      Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół

                      Składniki:

                      • 400g mąki pszennej (2,5 szklanki)

                      • 200g masła (zimnego)

                      • 100g cukru pudru 

                      • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

                      • 2 żółtka

                      • 1 puszka kajmaku (masa krówkowa)

                      • Nutella 350g

                      • 100g gorzkiej czekolady 70%

                      • 100g prażonych orzechów laskowych

                      • Dekoracja wg uznania np. czekoladki, migdały, płatki migdałowe

                      Przygotowanie:

                      Ciasto:

                      • W dużej misce umieścić mąkę, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, śmietanę, żółtka i wyrobić ciasto dłońmi lub mikserem z hakami, aż zrobi się kruche 

                      • Po połączeniu składników zrobić kulę z ciasta i lekko ją spłaszczyć, zwinąć w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki

                      • Po wyjęciu z lodówki posypać lekko mąką

                      • Rozwałkować na grubość około 5-7 mm

                      • Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a nadmiar ciasta odciąć

                      • Z reszty ciasta wylepić wyższe ranty

                      • Spód ciasta ponakłuwać widelcem

                      • Ciasto włożyć do piekarnika na środkową półkę, rozgrzanym do 200st. Piec 20 minut góra/dół

                      Krem:

                      • Czekoladę rozpuścić delikatnie gotując w małej ilości wody (kilka łyżek wody)

                      • W rondelku z grubym dnem umieścić roztopioną czekoladę, kajmak i nutellę

                      • Podgrzewać na minimalnej mocy palnika do połączenia się składników, co chwilę mieszając. Nie doprowadzić do wrzenia 

                      • Wyłożyć krem na ciasto

                      • Przed stężeniem kremu, wyłożyć na niego prażone orzechy częściowo rozdrobnione oraz własne dekoracje

                      • Ciasto schować do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego schłodzenia

                      mazurek.jpg

                      Gotowe! Teraz możemy delektować się aromatem i smakiem tego wyjątkowego mazurka, który doskonale komponuje się z kawą czy herbatą w rodzinnej atmosferze.

                      Święta Wielkanocne to czas, który jednoczy nas wokół stołu, pełniącego się przepysznymi potrawami i wspomnieniami. Dlatego zachęcam Was, drodzy czytelnicy, do podzielenia się tymi chwilami z najbliższymi oraz do eksploracji bogactwa naszej kultury i tradycji.

                      Niech te Święta Wielkanocne będą pełne radości, miłości i smaku! Wesołego Alleluja!

                        Zostaw wiadomość