Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies

Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%
    57,00 złCena
    Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%
      46,00 złCena
      Dominikana Barahona AA - ARABICA 100%
        36,00 złCena
        Kolumbia Excelso - ARABICA 100%Kolumbia Excelso - ARABICA 100%
          45,00 złCena
          Zestaw Kawowe TrioZestaw Kawowe Trio
            98,00 złCena
            Kenya AA - ARABICA 100%Kenya AA - ARABICA 100%
              40,00 złCena
              PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%
              • Tylko online
              39,00 złCena
              Espresso Rock & RollEspresso Rock & Roll
                42,00 złCena
                Indie Cherry AA - ROBUSTAIndie Cherry AA - ROBUSTA
                  39,00 złCena
                  Herbata MargaritaHerbata Margarita
                    17,00 złCena
                    Święta Wielkanocne: Tradycje, Radość i Smak

                    Święta Wielkanocne: Tradycje, Radość i Smak

                    Tradycje, Radość i Smak

                    Witajcie serdecznie, drodzy czytelnicy! Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, niosąc ze sobą bogactwo tradycji, które kształtują naszą kulturę i wspólnotę. To czas, który inspiruje do spotkań w rodzinnej atmosferze, dzielenia się radością i oczywiście, delektowania się wyśmienitymi potrawami.

                    Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów świąt wielkanocnych są oczywiście świąteczne potrawy. Wśród nich królują mazurki, serniki, jajka malowane i wiele innych, które cieszą nasze brzuchy. 

                    Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami jednym z najbardziej klasycznych przepisów na mazurek wielkanocny. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która od lat gości na polskich stołach, przynosząc ze sobą smak tradycji.

                    Tradycyjny Mazurek Wielkanocny:

                    Czas przygotowania: 30 minut

                    Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina

                    Czas pieczenia spodu: 20 minut

                    Liczba porcji: forma 24 x 34

                    Czas pieczenia ciasta kruchego: 20 minut

                    Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół

                    Składniki:

                    • 400g mąki pszennej (2,5 szklanki)

                    • 200g masła (zimnego)

                    • 100g cukru pudru 

                    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

                    • 2 żółtka

                    • 1 puszka kajmaku (masa krówkowa)

                    • Nutella 350g

                    • 100g gorzkiej czekolady 70%

                    • 100g prażonych orzechów laskowych

                    • Dekoracja wg uznania np. czekoladki, migdały, płatki migdałowe

                    Przygotowanie:

                    Ciasto:

                    • W dużej misce umieścić mąkę, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, śmietanę, żółtka i wyrobić ciasto dłońmi lub mikserem z hakami, aż zrobi się kruche 

                    • Po połączeniu składników zrobić kulę z ciasta i lekko ją spłaszczyć, zwinąć w przezroczystą folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki

                    • Po wyjęciu z lodówki posypać lekko mąką

                    • Rozwałkować na grubość około 5-7 mm

                    • Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a nadmiar ciasta odciąć

                    • Z reszty ciasta wylepić wyższe ranty

                    • Spód ciasta ponakłuwać widelcem

                    • Ciasto włożyć do piekarnika na środkową półkę, rozgrzanym do 200st. Piec 20 minut góra/dół

                    Krem:

                    • Czekoladę rozpuścić delikatnie gotując w małej ilości wody (kilka łyżek wody)

                    • W rondelku z grubym dnem umieścić roztopioną czekoladę, kajmak i nutellę

                    • Podgrzewać na minimalnej mocy palnika do połączenia się składników, co chwilę mieszając. Nie doprowadzić do wrzenia 

                    • Wyłożyć krem na ciasto

                    • Przed stężeniem kremu, wyłożyć na niego prażone orzechy częściowo rozdrobnione oraz własne dekoracje

                    • Ciasto schować do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego schłodzenia

                    mazurek.jpg

                    Gotowe! Teraz możemy delektować się aromatem i smakiem tego wyjątkowego mazurka, który doskonale komponuje się z kawą czy herbatą w rodzinnej atmosferze.

                    Święta Wielkanocne to czas, który jednoczy nas wokół stołu, pełniącego się przepysznymi potrawami i wspomnieniami. Dlatego zachęcam Was, drodzy czytelnicy, do podzielenia się tymi chwilami z najbliższymi oraz do eksploracji bogactwa naszej kultury i tradycji.

                    Niech te Święta Wielkanocne będą pełne radości, miłości i smaku! Wesołego Alleluja!

                      Zostaw wiadomość