Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies

Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%Indie Monsooned Malabar - ARABICA 100%
    41,20 złCena
    Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%Brazylia Yellow Burbon - ARABICA 100%
      36,90 złCena
      Dominikana Barahona AA - ARABICA 100%
        45,90 złCena
        Kolumbia Excelso - ARABICA 100%Kolumbia Excelso - ARABICA 100%
          36,90 złCena
          Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%Nikaragua Maragogype - ARABICA 100%
            50,00 złCena
            Zestaw Kawowe TrioZestaw Kawowe Trio
              86,00 złCena
              Kenya AA - ARABICA 100%Kenya AA - ARABICA 100%
                44,90 złCena
                PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%PANAMA BOQUETE SHG - ARABICA 100%
                  52,00 złCena
                  Espresso Rock & RollEspresso Rock & Roll
                    39,50 złCena
                    Tanzania AA - ARABICA 100%Tanzania AA - ARABICA 100%
                      38,00 złCena
                      Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą.

                      Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą.

                      Kawa ziarnista, jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

                      Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, dla każdego najlepszy gatunek kawy, czy rodzaj kawy oznacza coś innego bo wynika z naszych upodobań ale również od samego trybu życia.

                      Wybieramy kawę biorąc pod uwagę m.in.: zawartość kofeiny, gatunek kawy, pochodzenie kawy, kwasowość, jakość kawy, a wielu z Was bierze również pod uwagę opinie na temat kawy usłyszane od znajomych i czytając artykuły podobne do naszego.

                      Każdy sposób znalezienia swojego ulubionego smaku kawy jest właściwy ale oczywiście postaramy się odrobinę pomóc w wyborze i troszkę więcej opowiedzieć o kawie ziarnistej aby jeszcze bardziej przybliżyć Wam ten wyjątkowy kawowy napój.

                      Kawa Arabica

                      Najpopularniejszy gatunki kawy to oczywiście Arabica, której wyjątkowość i jakość speciality arabica nie trzeba specjalnie przedstawiać. Produkcja kawy z gatunku arabica jest numerem jeden na całym świecie. Kawa arabika uprawiana jest na plantacjach o dużo wyższych od robusty wymaganiach. Arabica jest bardziej wymagająca jeśli chodzi o glebę na której jest uprawiana, jest również mniej odporna na różanego rodzaju pasożyty. Z tego względu Arabica stała się towarem o najwyższej jakości i jest to najbardziej znany gatunek kawy. Przyglądając się bliżej i porównując ziarna arabiki z ziarnami robusty widać przede wszystkim różnice w odcieniu kawy, który w przypadku arabiki jest lekko ciemniejszy i bardziej owalny. Ziarna robusty są bardziej okrągłe o znacznie jaśniejszym odcieniu.

                      Kawa Robusta

                      Robusta - ten gatunek kawy ma znacznie więcej kofeiny niż arabica. Będzie to miało wpływ nie tylko na smak ale na działanie wypitej kawy na nasz organizm. Trzeba tu na wstępie zaznaczyć, że nie każdemu mocne espresso będzie służyć. Kawa robusta słynie ze swojego gorzko-kawowego smaku. Jakość ziaren kawy z gatunku robusta ma również swój high-level tzw. Fine czyli określenie dla ziaren robusty o najwyższej jakości. Są to ziarna ręcznie zbierane, produkcja kawy z tak wyselekcjonowanych ziaren należy do kaw wysokiej jakości.

                      Kraj pochodzenia kawy

                      Liderem w produkcji kawy jest Brazylia, na drugim miejscu znajduje się Wietnam, natomiast trzecie miejsce na podium należy do Indonezji.

                      W tej części wymienimy kilka z dostępnych w naszym sklepie z kawą pochodzących z różnych zakątków świata kaw.

                      • Kawa z Brazylii - w naszej ofercie znajdziecie kawę Brazylia Yellow Burbon czyli kawę o lekkiej kwasowości, z nutą pomarańczy i kakao. To propozycja kawy ekologicznej dla osób które nie chcą jeszcze mocno eksperymentować z kawą i szukają wyważonego smaku

                      • Kawa z Dominikany - 100% arabika, kawa delikatna, kawa specialty. Nasz sklep z kawą oferuje kawę Dominicana z regionu Barahona znanego również jako Santa Cruz. Idealna kawa dla smakoszy szukających delikatnych można powiedzieć aksamitnych smaków kawy. Lekka goryczka ledwo wyczuwalna z nutą orzechów, miodu i owoców. Sam opis walorów tej kawy sugeruje, że mamy do czynienia z kawą wybitną, która zadowoli niemal każdego.

                      • Kawa z Kolumbii - latynoamerykańska propozycja z naszego sklepu z kawą. Kolumbia Excelso to już mocniejszy rodzaj kawy ale cały czas z niską kwasowością. To również kawa z gatunku arabica z nutą czekolady, orzecha i owocowym posmakiem.

                      • Kawa z Zimbabwe - kawa z Południowej Afryki. To jedna z kaw o wysokiej kawowości w naszej ofercie. Zimbabwe Pezuru to propozycja dla bardziej wytrawnego podniebienia. Doszukać się tu można nut smakowych słodkiej herbaty, karmelu i owoców oraz delikatnego winnego posmaku. To idealne połączenie kwasowości z wyczuwalnym słodkawym charakterem.

                      • Kawa z Kenii - kawa specialty w pełnym tej kawy znaczeniu. Kenia AA to arabica 100% kawa mocna, która zdecydowania plasuje się w czołówce kaw na świecie. Oprócz swojej mocy przez wielu określana jest również jako najbardziej aromatyczna kawa na świecie. Trudno się dziwić ponieważ smak kawy i owocowo-winny aromat przypada do gustu wytrwanym koneserom kawy ale również początkującym szukającym dopiero swojego idealnego smaku kawy. Kawa pochodząca z ekologicznych plantacji jest propozycją godną polecenia ale raczej dla osób preferujących mniejszą dawkę kofeiny.

                      • Kawa z Tanzanii - Kawa ze Wschodniej Afryki. Panujące tam warunki sprawiają, że ziarna kawowca dojrzewają długo. Smak kawy powstałej w takich warunkach zachwyci Was nutą czarnej herbaty, kiwi, czekolady, limonki i czarnej porzeczki.

                      • Kawa z Indii - zapraszamy do świata kaw monsunowanych. Indie Moonsuned Malabar to propozycja kawy ekologicznej obok której nie można przejść obojętnie. Monsunowanie czyli wpływ wiatrów monsunowych, którym poddawane są ziarna kawy. Wilgotne powietrze z nad Morza Karaibskiego wpływa na cielistość ziarenek kawy i na ich smak. Indie Malabar to kawa delikatna o wysokiej zawartości kofeiny z nutą prażonych orzechów. To arabica z niską kwasowością, która zadziwi Was swoim smakiem i aromatem.

                      • Kawa z Nikaragui - jeśli szukacie w kawie czegoś czego jeszcze nie widzieliście to jest dobry wybór. Nikaragua Maragogype nazywana ziarnem słoniowym. Ziarna tej kawy potrafią być nawet do 40% większe od innych ziaren z gatunku arabika. Kawa z plantacji ekologicznych na których sadzi się drzew pomiędzy krzakami kawowca aby dać kawie dodatkowy cień i możliwość powolnego wzrostu. Efektem takiej uprawy kawy jest ziarno o niskiej kwasowości z nutą karmelu, czekolady oraz migdałów. Kawa speiality, o której z dumą możną powiedzieć "Doskonała kawa" .

                      • Kawa z Panamy - kawa uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Jej wyjątkowość zawdzięczamy glebie wulkanicznej na której położone są plantacje kawy. Popiół wulkaniczny wzbogaca glebę o dodatkowe minerały, które wpływają na smak kawy z tego regionu. Panama Boquete SHG (Strictly High Grown) uprawiana jest na dużych wysokościach co również świadczy o jej wyjątkowości. Panama to kraj miłośników kaw a region Boquete położony w wyjątkowo egzotycznych okolicznościach daje nam kawę zrównoważoną z kwiatowo cytrusowymi nutami smakowymi. Kawa, której trzeba spróbować.

                      Jak widać różnorodność kaw i ich walorów smakowych jest ogromna. Jedne urzekną Was łagodnym smakiem, inne goryczką i intensywną kwasowością. Próbujcie, testujecie, cieszcie się tym smakiem i aromatem. Poznawanie świata poprzez kawy, da Wam ogromną satysfakcje i wiele przyjemnych chwil spędzonych w gronie, które tak jak Wy docenia smak prawdziwej kawy.

                        Zostaw wiadomość